logo houtzagerijsalland png klein-2

Hout en onderhoud

Hout is een natuurproduct en zal zonder verdere behandeling vergrijzen. Die vergrijzing ontstaat onder invloed van zon en verschillende weersinvloeden als regen en wind. Wilt u deze natuurlijke hout-vergrijzing niet dan zijn er verschillende manieren om die vergrijzing tegen te gaan. Het hout kan behandeld worden met verschillende producten die elk hun voor- en nadelen hebben. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen het hout een bepaalde kleur te geven. Dat kan eventueel met gekleurde beits.

Voorlichting & Producten:

Laat u in eerste instantie goed voorlichten want er zijn veel houtbehandelingsproducten te vinden in onder andere bouwmarkten. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

Olie

Er zijn verschillende soorten oliën op de markt met verschillende toevoegingen, zoals: lijnzaadolie, kokosolie, teakolie, hardwax en meubelolie. Het hout krijgt een diepe kleur en voelt natuurlijk aan. Typisch aan olie is dat het product vaak snel droog aan voelt maar dat de volledige droging in sommige gevallen dagen kan duren.

Het voordeel van olie is dat het snel aan te brengen is in meerdere lagen. Het product kan aangebracht worden tot het hout niets meer opneemt. Een nadeel is dat de olie geen weerstand biedt tegen uv-stralen waardoor je hout er op termijn donkerder zal gaan uitzien. Daarnaast breng je met olie altijd een gelig kleur aan op het hout. De gelige kleur kan wat voorkomen worden door toevoeging van citrus of ander bleekmakers maar uiteindelijk zal je hout toch verkleuren.

Lak

Er zijn verschillende soorten lak op de markt met verschillende toevoegingen, zoals: boten-lak, meubel-lak, vloer-lak, twee componenten-lak en verf. Anders dan beits trekt lak niet zo goed in het hout. Bij dekkende lakken, zoals verf, zal de houtnerf niet meer te zien of te voelen zijn. Er zijn lakken die UV-straling kunnen tegenhouden. Hierdoor zal het hout zijn oorspronkelijke kleur blijvend behouden.

Een voordeel van lak is de hoge slijtvastheid en te verkrijgen is in mat, zijdeglans en hoogglans. Zeker voor buitentoepassingen is lak veel minder onderhoudsintensief dan bijvoorbeeld olie.Het nadeel van lak is dezelfde als die van beits; het hout moet na elke aangebrachte laag opgeschuurd worden wat behoorlijk arbeidsintensief is. Krassen  zijn niet of nauwelijks weg te werken.

Beits

Beits is een typisch product dat voor buitentoepassingen bedoeld is. Beits trekt tijdens het aanbrengen diep in het hout waardoor er een goede beschermlaag tegen weersomstandigheden gecreëerd wordt . Naast deze buiten toepassing heeft beits ook een kleur functie die specifiek voor meubels toegepast kan worden. Met beits kan namelijk gekleurd worden; denk hierbij aan hout kleuren als teak of noten hout. Daar naast zijn pigmenten ook prima toe te voegen aan beits.

Het voordeel van beits is dat de tekening van het hout goed zichtbaar blijft en dat het diep in het hout trekt waardoor een uitsteken de bescherming bied tegen de weersomstandigheden.
Een nadeel kan zijn dat het product in meerdere lagen aangebracht moet worden en dat er tussen elke laag geschuurd dient te worden.

Lazuurverf = beits

Producten met een UV filter hoeft u niet elk jaar te gebruiken maar ongeveer eens per drie jaar.

logo houtzagerijsalland png klein-2

Adresgegevens:
_______

Langeveldsloo 2
8131 RT  Wijhe
M: +31 6 201 202 64
info@houtzagerij-salland.nl
www.houtzagerijsalland.nl

Belangrijk:
_______

Menu