Houtzagerij Salland, Eikenboom
Houtzagerij Salland, zomereik
Houtzagerij Salland, blad en eikels
Houtzagerij Salland, stam en schors
Houtzagerij Salland, eiken-mast
Houtzagerij Salland, verspreidingsgebied
Houtzagerij Salland, eikenboom herfst
Houtzagerij Salland, eikenboom herfstblad

Wat is Eikenhout

De zomereik en zijn oorsprong:

De zomereik (Quercus robur) is een zeer langlevende Europese boomsoort die hardhout levert. Sinds de laatste ijstijd heeft de eik zich vanuit zuid Europa richting noorden verplaatst, dus de Belgische en Nederlandse allochtone eiken komen daar oorspronkelijk vandaan.

Eekhoorns en licht:

Eiken hebben licht nodig om te kunnen groeien. De eikels die vanuit de boom op de grond vallen maken daarom eigenlijk geen kans te ontkiemen en zijn dus volledig afhankelijk van de eekhoorn die de eikels, tijdens het zoeken naar voer, verspreidt. De gaai en de bosmuis verspreiden de eikels nog veel verder dan de eekhoorn. De gaai somes vele kilometers en de bosmuis hooguit 50 meter.

Kenmerken:

Een eik verliest zijn blad vrij laat in de herfst terwijl jonge eiken hun verdorde blad wel de hele winter vast vast kunnen houden. De eikels hangen in paren aan een wel 10cm lange steel. De groeven in de bast worden diepe naarmate de leeftijd van de eik vordert.

Hoogte:

De vrijstaande eik kan een hoogte bereiken van wel 35 meter, evenveel als de spanwijdte van de kroon. Op arme en schrale grond groeien eiken langzamer dan op vochtiger grond met veel voeding, met name dan in de breedte/dikte. De dikste eik van Nederland (Laren) heeft een omtrek van 765cm en is 25 meter hoog. De tot nu toe grootste eik van Europa staat in Duitsland: hoogte 32,2 meter met een stamomvang van 11 meter.

Verspreidingsgebied:

De eik heeft een groot verspreidingsgebied en groeit eigenlijk in heel Europa. Alleen niet op de koudste plekken, zoals noord Scandinavië en noordelijk Rusland en ook niet in de zuidelijke warme landen zoals zuid Sicilië en zuid Griekenland. Binnen Nederland komt de eik het meest voor in het oosten en zuiden van het land en dan voornamelijk op de wat zandiger grond rond Salland, Noord-oost Twente, Ommen, Twickel en rond Winterswijk en de Graafschap. Engeland spant de kroon qua zomereik-dichtheid, maar Frankrijk en Duitsland doen aardig mee.

Mast:

Zodra de mast (de eikels) uit de boom valt, betekent dat voeding voor veel dieren. In de Middeleeuwen werden de varkens in de mast-periode het eikenbos ingedreven om ze te voeden met de mast. Men vond dat de de mast de smaak positief beïnvloedde.

Het hout:

Eikenhout is hard, taai, duurzaam en goed te bewerken en wordt daarom voor vele doeleinden gebruikt, zoals: weg- en waterbouw, de bouw in het algemeen, bielzen, palen en masten en de scheepsbouw. Binnenshuis vooral voor meubels, trappen en vloeren. De bast werd vroeger veel gebruikt voor de leerlooierij.

Hakhout:

Om aan voldoende bast en brandhout te komen werden zogenaamde hakhoutpercelen uitgezet. Deze percelen hebben een geschiedenis van wel 2000 jaar. Jonge eikenbomen werden hier speciaal voor gecultiveerd en de snel groeiende takken werden elke 10 tot 12 jaar weer weg gehakt.

Houtzagerij Salland

Eikenhout is bij Houtzagerij Salland fijnbezaagd verkrijgbaar in alle standaardmaten. Wilt u een afwijkende maat dan kan dat natuurlijk.

logo houtzagerijsalland png klein-2

Adresgegevens:
_______

Langeveldsloo 2
8131 RT  Wijhe
M: +31 6 201 202 64
info@houtzagerij-salland.nl
www.houtzagerijsalland.nl

Belangrijk:
_______

Menu