Kastanjehout:

Kastanjehout en zijn oorsprong:

De kastanje komt van nature voor rond het Middellandse Zeegebied, het noorden van Afrika en het westen van Azië. De Griekse stad Kastanéia, waar de kastanje al op grote schaal gecultiveerd werd, is waarschijnlijk de naamgever van de boom.
Door de Romeinen is uiteindelijk de geslachtsnaam Castanea Sativa toegekendSativa betekent hierin “gecultiveerd, nuttig of verzadigd”. De boom kan wel 25 tot 35 meter hoog worden. Lang is gedacht is dat de Romeinen de kastanje in Noord Europa geïntroduceerd hebben maar veel waarschijnlijker is dat de Kelten de boom al rond 200 v. Christus gecultiveerd hebben om zijn hout en vruchten, zo heeft onderzoek uitgewezen.

De kastanje vrucht:

De eetbare tamme kastanje zit met 2 tot 4 noten in de bolster. De tamme kastanje kan worden gepoft of gekookt en is met name in Frankrijk (als Maron pasta/crème) een lekkernij. Niet alleen eekhoorn zijn er dol op, maar ook gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen.

Leeftijd:

De kastanje kan heel erg oud worden, wel 500 tot 1500 jaar. Er zijn exemplaren die wel 2000 tot 4000 jaar oud zijn! Onder andere in Zuid-Engeland staan enorme exemplaren.

Nederland:

In Nederland komen een aantal verwilderde exemplaren voor, met name in het Zuid-Oosten, die onder andere door de Romeinen zijn meegenomen om de vruchten en om daarmee hun legioenen te kunnen voorzien van voedsel.

Frans kastanjehouten hekwerken vergeleken met de Engelse:

De Franse kastanjehouten hekwerken zijn van betere kwaliteit dan de Engelse. De Franse hekwerken zijn puntiger, veelal één of twee gegalvaniseerde ijzerdraden per lengte meer en de draden zijn strakker om de latten gewonden wat het Franse hekwerk meer stevigheid geeft (zonder extra kram door de onderste ijzerdraad om afzakken te voorkomen – zoals bij de Engelse versies) .

Kastanjehout:

Kastanje wordt veel gebruikt als timmerhout en lijkt qua structuur het meest op Eiken en is zelfs nog duurzamer dan Eikenhout. Omdat kastanje van nature veel looizuur bevat is het minder gevoelig voor vocht en kan het daarom uitstekend verwerkt worden in producten die veel buiten worden gebruikt, zoals hekwerken, meubels, palen en vaten. Het kernhout heeft duurzaamheidsklasse II wat betekent dat kastanjehout (met name het kernhout) onbehandeld minimaal 15 jaar meegaat.

Kleur:

Het pas gezaagde hout heeft een mooie geel-bruine kleuring die uiteindelijk na een aantal maanden grijs verkleurt.

Schapenhekken, palen en poorten:

Houtzagerij Salland verkoopt schapenhekken, palen en poorten van Frans kastanjehout.

logo houtzagerijsalland png klein-2

Adresgegevens:
_______

Langeveldsloo 2
8131 RT  Wijhe
M: +31 6 201 202 64
@: info@houtzagerij-salland.nl
W: www.houtzagerijsalland.nl

Belangrijk:
_______

Menu